5 oktober 2012

De waarde van geschreven en ongeschreven regels

Vanuit LSH Teambuilding hebben we de overtuiging dat een interventie op teamniveau efficiënter, effectiever en ook duurzamer is in vergelijking met een interventie op het niveau van het individuele teamlid.

Vergelijk dit maar eens met een boer die bij een slecht groeiend gewas, besluit om plantje voor plantje te bekijken wat er valt te verbeteren, in plaats van er voor kiest om de bodem waarop hij zaait te verbeteren. Kortom, interventies op individueel niveau kunnen prima werken en hebben zo hun begrenzingen en beperkte houdbaarheidsdatum.

Op Forbes.com lazen we een samenvatting van John Kotter over een publicatie in de Boston Globe naar aanleiding van de ernstige reputatieschade van het Boston University hockeyteam, welke onze zienswijze op dit punt onderstreept.

(foto: wikimedia.org)

Communicatie is het 'tweerichtingsverkeer' tussen zender(s) en ontvanger(s), dat gestalte krijgt in zowel woorden als gedragingen. De sturing van het gedrag vindt zijn oorsprong in onder andere een set aan geschreven en vooral ook ongeschreven regels binnen de groep, het systeem, oftewel de groepscultuur; ook wel de ruimte tussen de individuen genoemd.

Dat maakte dat de reputatieschade van het universiteitsteam niet alleen gelegen was in de mogelijke misdragingen van enkele individuen, maar veel meer in de ontstane cultuur en daaraan gerelateerde 'sociale normen'.

Het laten ontstaan en groeien van de gewenste organisatiecultuur, valt of staat met het open communicatie en voorbeeldgedrag. Voor meer informatie en ervaring van LSH met betrekking tot het organiseren en faciliteren van cultuur- en veranderingsprogramma's, verwijzen we je naar het onderdeel contact op onze website.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten